02 martie 2010

Legenda martisorului

De ce dam sau nu dam un martisor? O intrebare la care poti sa-ti raspunzi simplu: pentru ca-mi place! Ce? Iti place martisorul sau persoana carei ii dai sau poate chiar reactia care o stranesti...bucurie, uimire, placere. Si totusi, de ce il dam? Cum a aparut martisorul?




Dupa vechiul calendar roman, 1 Martie era prima zi din an si se celebra sarbatoarea “Matronalia” la care se desfasurau serbarile lui Marte, zeul fortelor naturii, al primaverii si al agriculturii. Baba Dochia este o batrana zeita agrara, care moare de 1 martie si renaste de Macenici, pe 9 martie. Dochia aduce aminte de marea zeita Terra Mater si poate fi asociata cu Diana si Iuno de la romani si cu Hera si Artemis de la greci.
Semnificatia martisorului a ramas aceeasi de-a lungul timpului: este un simbol al primaverii, al revenirii la viata. El ne aduce optimism si credinta. Forma acestuia s-a schimbat in timp. La inceput martisorul era simbolizat printr-o moneda. Mai tarziu aparea sub forma unor mici pietre de rau vopsite in alb si rosu insirate pe o ata. Acum margelele frumos colorate, ceramica si florile le-au luat locul.

Din cate am gasit pe net, sunt vreo 4 legende cu privire la martisor. Prima, este legenda care ne place multora, cu voinic care slaveaza lumea de la intuneric, eliberand Soarele. Soarele care a fost furat de catre un zmeu. Drumul voinicului in cautarea Soarelui a durat trei anotimpuri, vara toamna si iarna. Astfel, cu pretul vietii lui a eliberat Soarele, iar sangele voinicului s-a scurs in zapada, dand viataa naturii. In amintirea celor intamplate tinerii impletesc doi ciucurasi, unul alb si unul rosu, oferindu-l iubitelor sau celor dragi. Rosul inseamna dragoste pentru tot ce este frumos, amintind de culoarea sangelui voinicului. Albul simbolizeaza sanatatea si puritatea ghiocelului, prima floare a primaverii.
A doua legenda vorbeste despre Baba Dochia, care umbland cu oile si torcand lana, a gasit o para pe care a legat-o cu un fir de ata. Aceasta se intampla intr-o zi de 1 Martie, obicei care mai tarziu vorbeste de martisor. De aici cred ca se trage obiceiul bulgarilor de a lega snurul martisoarelor de ramurile copacilor, obicei pe care l-am vazut in Sofia.
A treia legenda este legata tot de Baba Dochia, de aceasta data soacra fiind. Iar asa cum sunt toate povestile cu soacre - una rautacioasa care vrea sa-i caute nod in papura norei, asa ca o trimite pe munte sa caute fragi, in 1 martie. Fata intalneste un mosneag ce ii da fragii, astfel Baba Dochia crezand ca a venit primavara pleaca cu oile la munte. Insa, pe drum o prinde geru si vremea rea, astfel ca impreuna cu turma se preface in sloiuri de gheata ce mai tarziu se vor transforma in pietre.
Ultima dintre ele este legenda Babei Dochia si a fiului sau, Dragobetele, care pornesc impreuna la munte. Drumul dureaza noua zile si noua nopti in care incepuse ploaia. Baba Dochia fiind imbracata cu noua cojoace, in fiecare zi isi da cate unul jos, fiind ingreunate de apaDochia se cearta atat cu ciobanii, care o avertizeaza ca nu e inca timpul urcarii oilor la munte, cat si cu Marte, caruia ii adreseaza cuvinte urate. Suparat, Marte imprumuta de la fratele sau mai mic, februarie, cateva zile urate, cu care o ingheata pe Baba Dochia.

In aceasta zi nu se lucreaza, pentru a nu o supara pe Baba Dochia, care trimite timpul friguros. Prima zi de primavara semnifica totodata si intrarea in cele noua zile ale Babelor.
Femeile isi aleg dinainte una din aceste zile – cum va fi acea zi asa va fi si norocul lor (in alta varianta: asa le este caracterul). La originile martisorului a stat o moneda de aur sau de argint, dupa alte surse, la care se atasa o sfoara facuta din doua fire rasucite, una rosie si alta alba ( sau alb si negru), ce semnificau lupta vietii asupra mortii, a sanatatii impotriva bolii si care era purtata in general de persoanele sensibile (copii si fetele tinere). Exista credinta, conform careia, aceasta amuleta aducea noroc si fericire.

Crezi sau nu in traditie, se intampla sa dai sau sa primesti martisoare. Chiar dca pentru tine nu are o semnificatie anume, in general, este apreciat de cea care-l primeste.

www.flickr.com/photos/anido-studioflorist/sets

Niciun comentariu: