26 septembrie 2008

Cum aleg un buchet?

De cate ori nu ti s-a intamplat sa ai o dilema atunci cand trebuia sa cumperi un cadou. Se intampla, chiar si atunci cand sarbatoresti pe cineva drag - stii ce isi doreste, dar simti ca nu ar fi potrivit mai nimic din ce ai planuit. Dar ce faci atunci cand trebuie sa cumperi un cadou pentru cineva pe care nu-l cunosti atat de bine? Nu-i cunosti prea bine gusturile, bucuriile sau hobbyurile. Ce poti alege pentru o astfel de persoana? Asa cum zic multi barbati: flori, cu asta nu ai cum sa dai gres! Ok, as zice eu pe jumatate adevarat. Florile sunt intotdeauna apreciate de femei, mai ales cand sunt oferite de un barbat; si-n plus, te mai si asteapta cu ele. Cat de bine te simti! Dar... ca-ntotdeauna exista un dar.... ce fel de flori? De exemplu, mie nu-mi plac garoafele; sau, unii mai superstitiosi nu agreeaza crizantemle (se duc in general la inmormantari). Sau chiar nu poti suporta parfumul tuberozelor; iar daca esti mireasa si primesti crini... in mod sigur vei avea o pata pe rochie din cauza graunciorilor de polen. Deci, cum alegi ce fel de flori vei cumpara? Eu as spune chiar: ce fel de buchet poti sa alegi?
Daca ajungi sa "aprofundezi" subiectul, chiar ajunge sa-ti placa. In primul rand te gandesti ce culori ii plac (asta daca stii), sau ce culori o caracterizeaza. Da, nu te-ai gandit? Pai cum crezi ca va reactiona o persoana care iubeste natura la un buchet de trandafiri albastrii, care se vad ca au fost hraniti din belsug cu cerneala Pelican? Sau vei lua un buchet cu flori albe unei persoane care iubeste culorile curcubeului.
Un alt criteriu, usor de decis, ar fi sezonul in care cumperi florile. Atunci cand nu ai foarte multi bani, poti alege flori de sezon. De cate ori nu v-ti vazut mamele zambind incantate de zambilutele sau narcisele pe care le-ti daruit de 8 Martie, desi erau cumparate de la coltul blocului, de la tanti care are si morcovi de vanzare?!
Talia...da, cat de mare sau mic sa fie buchetul. Pai, daca mergi in vizita la viitorii tai socri sau poate ca vrei sa faci o profesoara sa fie mai ingaduitoare cu tine la examen, oare ce vei alge? Un buchetel de lacrimioare sau unul de crini? Vrei sa fie cat mai bogat, dar nu de prost gust, care sa arate respectul pe care il porti sau vrei sa-l simulezi. Eu zic sa lasi buchetul de lacrimioare pentru iubita ta, chiar daca ai intalnit-o acu o saptamana (va fi in al noualea cer - nu conteaza daca vrei sa o ai pentru putina vreme deoarece, poti avea si zile putine dar frumoase cu ea).
Tipul buchetului...adica, ce gen. Da, pot fi in mai multe feluri. Pai, daca vine si ziua surorii tale mai mici, ce te faci? Ii duci un buchet de gladiole si o urci pe un scaun ca sa i le oferi? Daca e cumva in sezon - un buchet de ghiocei o vor incanta. Sau, e majoratul unei colege. Desi se vrea ea mai matura decat e, sigur o va bucura un buchet puternic colorat si ambalat intr-un mod haios sau de exemplu cu un mic cocor (origami) atarnand la buchet; da, ceva copilaros. Era sa uit, de ce nu, unul cu fructe (destul de des il vei gasi pe cel cu fruct de ananas, dar mai poti adauga si altele) sau chiar cu legume - cu varza ornamentala.
Daca data viitoare te vei gandi in felul asta cand vei alege un buchet, ai sa vezi cate lucruri vei putea spune despre persoana pentru care cumperi, chiar daca nu o cunosti de foarte mult timp.
Si sa stii, ca un buchet nu-l poate primi doar o femeie. Sunt cateva cazuri in care si un barbat poate primi (asta in afara cazului cand Doamne fereste, moare): daca este bolnav (cand mergi in vizita la spital) sau a sustinut un examen in urma caruia a obtinut un titlu (ex: doctorat) si mergi sa-l feliciti. Si cum ar trebui sa arate un astfel de buchet? Simplu, sobru, nici foarte mic dar nici tufa si daca se poate in culori reci (irisi, zambile albastre, fresii mov albastrui sau alte flori albe - dar nu cale).
In fine, sa nu uitati, totul cat mai natural (fara: spray cu sclipici, nylon, flori de plastic sau cine stie ce chestii mai gasiti)!

lisianthus alb, alstroemeria bordo


trandafiri galbeni


crini albi


crini si lisianthus roz, hortensia


crini si narcise galbene, cale albe


irisi si zambile mov


lisianthus mov, allium, bumbac


trandafiri crem, fresia bordo


alstroemeria portocalie, lisianthus alb, eucalipt


gerbera galbena, fresia alba


crini galbeni, crizanteme bordo, lisianthus alb, mar

gladiole si crini albi


trandafiri rosii, lisianthus alb, alstroemeria portocali, crizanteme verzi


Un comentariu:

silvia spunea...

Misto articolul!! Imi place latura utila a lui, ai putea sa dezvolti subiectul.... "ghid practic de cumparat flori"
;)